KATVERWARMEND

Niet alleen mensen maar ook dieren zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. De prachtige Abessyn Bacon – genoemd naar de schilder Francis Bacon – vluchtte samen met zijn twee baasjes en vriendje naar België met enkel wat kleren en eten. Door deze grote tocht kreeg Bacon de reiskriebels te pakken waardoor hij na een paar dagen al ontsnapte uit zijn nieuwe appartement. Hij werd gelukkig gevonden door de politie maar zijn chip bleek niet geregistreerd in België. Toen werd ZIL gecontacteerd en na wat speurwerk van vrijwilliger Ilse ontdekte ze dat hij in Oekraïne gechipt was. Vervolgens begon het massale delen op sociale media waardoor Bacon al snel met zijn baasjes herenigd kon worden! Dankzij zijn avonturen is Bacon nu een ware celebrity geworden met zelfs een eigen instagrampagina @bacontherefugee.

Bacon
Bacon (Foto Radio 2)

AGENDA

● Zaterdag 25 juni: 

voedselinzamelactie @Delhaize Heverlee

● Zondag 11 september: 

verkoopstandje @Camping Flamingo

● Zaterdag 1 oktober: 

voedselinzamelactie @Delhaize Heverlee

● Zaterdag 5 november: 

quiz @ bezoekerscentrum Genadedal onder leiding van Schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens!

KATISTIEK

Onze paastaartenactie was een groot succes! We verkochten wel liefst 316 taarten! De opbrengst hiervan wordt gebruikt om extra verblijven te kopen voor mamapoezen met kittens. Dit is broodnodig aangezien het kittenseizoen volop in gang is en vele mama’s en kittens onze hulp goed kunnen gebruiken. 

ZIL HEEFT EEN NIEUWE EINDREDACTEUR!

Naar een interview door Marieke Van Kerckhove

Margriet Elzinga, zelf al jarenlange vrijwilliger bij ZIL, gaat van start met de nieuwsbrief! Naast eindredacteur is ze ook lid van de Algemene Vergadering en het adoptieteam. Vroeger heeft ze nog geholpen bij het vangteam en als opvanggezin. Maar daar stopt het niet, ze werkt ook als kattengedragstherapeute met haar bedrijf The Great Catsby.

Zelf heeft ze vier katten, waarvan de eerste uit een dierenasiel in Aarschot kwam dat gelukkig is afgebroken. De dieren werden daar heel slecht verzorgd en de hygiëne was ver te zoeken. Daarna zijn er nog drie katten bij gekomen, alle drie geadopteerd via ZIL. De laatste twee zaten bij haar in opvang maar ze kon het niet over haar hart krijgen om ze weg te geven. Je kan dus zeggen dat ze erg emotioneel geïnvesteerd is in haar werk bij ZIL!

In deze nieuwsbrief wil Margriet niet enkel verhalen over zwerfkatten delen maar ook cijfermateriaal en informatie over de ZILse activiteiten. Zo heeft iedereen een beter zicht op hoe ze precies geholpen hebben met hun deelname aan bijvoorbeeld de paastaartenverkoop. Bovendien hoopt ze met deze nieuwsbrief meer mensen te sensibiliseren en eventueel aan te trekken om ook vrijwilliger te worden. ZIL kan de extra hulp namelijk goed gebruiken!

Margriet

WISTJE KATJE

Wist je dat roodharige katten vaker mannetjes zijn dan vrouwtjes? Dit komt door de manier waarop vachtkleur genetisch wordt doorgegeven. Dit betekent niet dat er geen rosse poezen bestaan. Vrouwtjes krijgen gewoon veel vaker de ‘schildpadjes’ vacht of zijn lapjeskatten. Het is zelfs uitzonderlijker om een schildpad kater tegen te komen dan een rosse kattin!

@thegreatcatsby_kattengedrag

SOMEWHERE OVER THE RAINBOW…

Schanul

Onlangs hebben we helaas afscheid moeten nemen van Schanul. Hij werd op zijn oude dag goed verwend door zijn permanente opvanggezin. Schanul was het eerste Zillertje dat maandelijks werd gesteund door zijn meters, waar wij en hij allemaal heel dankbaar voor zijn!

STEUN ONS EN WORD PETER OF METER VAN EEN VAN ONZE KATJES!

Tijdens het kittenseizoen komen er weer immens veel katjes bij ons in opvang en die hebben natuurlijk een naam nodig! Voor slechts 15 euro kan je peter of meter worden van een van onze katjes en mag je een leuke naam kiezen. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van de avonturen van jouw katje!

Wil je graag iemand het peter- of meterschap cadeau doen? Dat kan! Ons kat-ootje is namelijk het perfecte cadeau voor elke cat lover!  

ZIL ACADEMY - INTERVIEW MET JANNEGIEN WOUTERS

Naar een interview door Marieke Van Kerckhove

ZIL Academy is opgericht door Marit en Jannegien, twee Leuvense leerkrachten en vrijwilligers bij ZIL. Met dit programma willen ze jongeren bereiken en informeren over zwerfkatten en dierenwelzijn.

Hoe gaan jullie te werk bij ZIL Academy?

We werken met PowerPoints en bundels voor zowel leerlingen als leerkrachten. Hierin staat alle nodige informatie, gekoppeld aan de leerplannen. Alles wordt tot in de diepste details uitgelegd in vier verschillende modules:

1. Wat is ZIL exact en wat doen ze?
2. Wat houdt dierenwelzijn in?
3. Verantwoordelijkheden bij huisdieren
4. Wat te doen bij een dier in nood?

Hoe behoud je de aandacht van de kinderen?

Dieren zijn erg populair bij kinderen dus het is niet zo moeilijk om hen hierin mee te trekken. Velen hebben zelf een huisdier of willen er graag één. Dat maakt het meteen persoonlijker want stel je voor dat je eigen kat iets overkomt. We merken dat zelfs de kinderen die in het begin van de les niet zo geïnteresseerd zijn, tegen het einde wel helemaal mee zijn. Vooral de module over dieren in nood lijkt aan te slaan omdat ze graag willen weten wat ze moeten doen als ze een ziek of gewond dier op straat vinden.

Hoe ben je bij ZIL terecht gekomen?

Ik heb contact opgenomen met ZIL omdat ik een zwerfkatje had gevonden. Na 3 uur wachten kwamen ze en hebben ze uitgelegd dat het enorm druk was vanwege het kittenseizoen. Ze hadden niet genoeg personeel dus heb ik me diezelfde avond nog ingeschreven als vrijwilliger!

Jannegien