2021 belooft zoveel goeds voor de zwerfkatjes in Leuven

Zwerfkat in Leuven is immens dankbaar voor de steun van de Stad Leuven en Dhr. Thomas Van Oppens, Schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn, en het politiekorps van Leuven. 

Een steeds nauwere samenwerking die voorlopig nog coronaproof en dus deels online is, maar dat houdt ons zeker niet tegen interactief en digitaal samen te werken in real time voor alle zwerfkatjes in Leuven. Een hele eer voor ZIL.

PERSBERICHT DD. 23 DECEMBER 2020

Vzw Zwerfkat in Leuven krijgt van de stad Leuven dit jaar 62.000 euro aan subsidies om de zwerfkattenproblematiek in Leuven op een diervriendelijke manier aan te pakken. In 2019 bedroeg de subsidie nog 30.000 euro en in 2018 20.000 euro. Met de stijging geeft schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens een duidelijk signaal: er wordt werk gemaakt van de zwerfkattenproblematiek en van dierenwelzijn in Leuven. In totaal hielp de vzw dit jaar zo’n 300 katten en voederde ze elke dag zo’n 200 straatkatten.

2020 was op veel vlakken een uitdagend jaar, ook op vlak van de zwerfkattenproblematiek. Door de lockdowns konden veel activiteiten zoals inzamelacties die belangrijk zijn voor de financiële continuïteit van Zwerfkat in Leuven, niet doorgaan. Daarnaast kreeg de vzw een volledig nieuw bestuur en een nieuwe algemene vergadering. Voorzitter Yvette Deschrynmakers is dan ook erg blij met de steun van stad Leuven.

“De subsidie van stad Leuven is een belangrijke bijdrage voor onze algemene werking. Ons jaarlijks werkingsbudget bedraagt zo’n 100.000 euro, dus deze subsidie is goed voor 2/3de van dat bedrag. We voelen ook na gesprekken met schepen Van Oppens en politie Leuven dat de neuzen volledig in dezelfde richting staan wat de aanpak van de zwerfkattenproblematiek betreft.”

Zwerfkat in Leuven pakt de overlast die zwerfkatten veroorzaken op een diervriendelijke manier aan. Ze vangen zwerfkatten, verzorgen hen en maken ze onvruchtbaar. Nadat ze teruggeplaatst worden, voedert een netwerk van voederouders hen. Daarnaast vangt ZIL op straat geboren, verdwaalde of gedumpte kittens en tamme volwassen katten op bij opvanggezinnen.

“Als gemeente hebben wij de decretale plicht om een zwerfkattenbeleid te voeren. Dankzij Zwerfkat in Leuven kunnen we samenwerken met gepassioneerde mensen die met de beste zorg katjes helpen, overlast voorkomen en de populatie onder controle houden. Ik ben enorm dankbaar dat we hier in Leuven zo’n sterke organisatie hebben en ik wil dan ook alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet”, laat schepen Thomas Van Oppens weten.

“Een efficiënte aanpak van het zwerfkattenprobleem is nodig voor het welzijn van de zwerfkatten, de bestrijding van overlast en de publieke gezondheid”, aldus Van Oppens. Zwerfkatten leven buiten in alle weersomstandigheden, zijn vaak ondervoed, hebben wonden en kunnen zelfs ziektes zoals kattenaids overdragen op gezonde katten. Maar ze zorgen ook voor overlast. Ze maken een hels lawaai bij gevechten of in de paartijd en ze scheuren vuilniszakken open in hun zoektocht naar voedsel. Via uitwerpselen in (speel)tuinen en zandbakken kunnen ze zelfs parasieten zoals wormen en protozoa doorgeven aan mensen. Met een gecontroleerde zwerfkattenpopulatie kan je dit indijken.

Samenwerking politie Leuven

Sinds 2005 werkt politie al samen met een aantal dierenasielen rond dierenwelzijn en zwerfkatten. Hoofdcommissaris Koen Wouters is blij hoe de samenwerking de voorbije jaren evolueerde. “In 2016 ontstond de eerste samenwerking met Zwerfkat in Leuven om pro-actief de zwerfkattenproblematiek in Leuven verder aan te pakken. Deze positieve en constructieve samenwerking is essentieel om dit project op langere termijn te doen slagen. Informatieuitwisseling, positieve communicatie en nauwere samenwerking met Zwerfkat in Leuven laat ons toe om nog sneller de overlast aan te pakken en de zwerfkatten een veilige thuis te geven in Leuven.”

In totaal ving en hielp vzw Zwerfkat in Leuven dit jaar 302 katten. 149 katten werden geadopteerd, 44 katten werden na sterilisatie opnieuw losgelaten in het wild, 33 diertjes werden met hun baasje herenigd, 40 katten zijn na opvang overleden en de overige katjes zitten op dit moment nog in opvang tot ze klaar zijn voor adoptie. Ook de voorbije jaren werden er telkens zo’n 300 katten op jaarbasis gevangen en geholpen. Daarnaast voederen voederouders elke dag 200 straatkatten op vaste locaties. Hiervoor is er maandelijks 1 ton katteneten nodig.