Zichtbaarheid van je contactgegevens in microchip huisdier verandert vanaf 1 mei

Vanaf 1 mei verandert de zichtbaarheid van de gegevens die gekoppeld zijn aan de microchip van je viervoeter in de centrale databank CatID. De microchip bevat een combinatie van 15 cijfers. Wanneer je deze ingeeft op de website van CatID zie je nu alle gegevens van de eigenaar, inclusief het soms levensreddende telefoonnummer.

Alle gegevens eigenaars worden automatisch op vertrouwelijk gezet op 1 mei

CatID is een prachtig instrument om snel dier en baasje te herenigen wanneer een huisdier terechtkomt bij een dierenarts na een aanrijding bijvoorbeeld. Of wanneer het dier vermist is en via een melding bij ons in de opvang komt. De privacywetgeving verplicht echter de beheerders van CatID om dit op 1 mei om te draaien. Want vanaf dan worden alle gegevens van eigenaars op vertrouwelijk gezet, tenzij je expliciet toestemming geeft om ze openbaar te maken. Voordeel daarvan is dat niet iedereen meer met een microchiplezer jouw privé-gegevens kan raadplegen in de databank. Een extra beveiliging om het lekken van persoonsgegevens tegen te gaan. Professionele gebruikers (dierenartsen en asielen) zullen wél nog steeds kunnen inloggen op de CatID-website om de gegevens van de eigenaar van een dier terug te vinden.

Makkelijk gegevens in microchip van je huisdier up-to-date houden

Als eigenaar van een dier met microchip (identificatie die wettelijk verplicht is) kun je zelf makkelijk je gegevens in de microchip van je huisdier up-to-date houden door je rijksregisternummer aan de chip van je kat te koppelen. Hierdoor blijven je gegevens actueel, ook als je verhuist. Het telefoonnummer moet je zelf updaten indien nodig. Je kan je rijksregisternummer toevoegen door naar de CatID-website te gaan. Daarvoor heb je een kaartlezer en je eID met je pincode nodig. En uiteraard het chipnummer van je kat dat vermeld staat op zijn of haar paspoort.

Vanaf 1 mei kun je zelf kiezen om je gegevens al dan niet vertrouwelijk te zetten. Doe je niets, dan worden ze automatisch vertrouwelijk. Afgeschermd dus. Maar wel nog steeds opzoekbaar voor dierenartsen en asielen. Wanneer je liever als eigenaar gemakkelijker wordt teruggevonden, kan je ervoor kiezen om je gegevens openbaar te zetten. Dan kan iedereen met een chiplezer je gegevens terugvinden. Zoals dat nu het geval is.

Microchip kan levensreddend zijn
Een microchip die up-to-date is, kan levensreddend zijn. Bovendien is het beter voor je gemoedsrust wanneer je thuis een koene viervoeter hebt die graag als een volleerde Gelaarsde Kat op exploratietocht gaat richting mooie jonkvrouwen en helaas geen broodkruimeltjes heeft achtergelaten waardoor hij de weg naar huis niet terugvindt. Doe dus zeker het nodige!