QUIZTIME!

Op zaterdag 5 november was het tijd voor de enige echte Najaarse ZIL quiz. Een hoogdag dus voor wie van quizzen houdt en ZIL een warm hart toedraagt. Vanaf 15u. staken de vrijwilligers de handen uit de mouwen aan het ontmoetingscentrum Genadedal in Kessel-Lo. Frigo’s werden gevuld aan de bar, en ook in de keuken kwam een geoliede machine van bedrijvigheid op gang. Enkele uurtjes later was alles klaar om de hele avond de dorstigen te laven en ook te voorzien van overheerlijke cupcakes (made by Emma), nacho’s en andere knabbeltjes. Vooraan ontpopten zich niet enkel de technische installatie van Jo en de jurytafel, maar ook een indrukwekkende prijzentafel en creastandje, met allemaal zelfgemaakte spulletjes.

Tegen 18.30u. kwamen de eerste deelnemers toe, een halfuurtje later was de zaal helemaal gevuld met de 25 ingeschreven quizploegen. Iedereen mooi op tijd en full house! Wanneer alle ploegen hun plaats ingenomen hadden nam onze immer opgewekte voorzitter Yvette het woord, verwelkomde de deelnemers en gaf de microfoon door aan de presentator van dienst: Thomas Van Oppens, Leuvens Schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn. Onder de deelnemers bevond zich eveneens een ploeg van de Stad Leuven met niemand minder dan Schepen van Mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie David Dessers die samen met zijn collega’s bewees een aardig potje te kunnen quizzen.

De quiz zelf bestond uit 5 rondes van telkens 13 vragen. De eerste ronde had als thema – hoe kan het ook anders – dieren. We leerden o.a. dat de Groenlandse haai maar liefst 500 jaar kan worden en dat panda’s groene uitwerpselen en een zwarte huid hebben. Daarna volgden nog 4 andere uiteenlopende thema’s: film en TV, sport, muziek en cultuur, geschiedenis. 

Op het einde van de avond mochten de winnaars als eersten aan de prijzentafel passeren: Quiztvannix! Welverdiende overwinning, want ze stonden ook bij de tussenstand na ronde 3 al aan de leiding. Ze werden aan de prijzentafel gevolgd door alle andere teams in volgorde van de uitslag. Er waren meer dan genoeg prijzen om elke deelnemer iets moois te geven. Om af te ronden gaf Yvette nog een speciale attentie aan presentator Thomas, en aan Bjorn en Kim die niet enkel vandaag maar ook bij de hele voorbereiding van de quiz veel werk hadden verricht en voor sponsoring hadden gezorgd van Duvel. 

Conclusie van de avond: voor jaarlijkse herhaling vatbaar!

Elke Hombroeckx
Ontmoetingscentrum Genadedal
Van links naar rechts, Leuvens Schepen David Dessers, Yvette Deschrynmakers en Leuvens Schepen Thomas van Oppens

KATISTIEK

De eerste ZILse quiz was een groot succes: we zamelden maar liefst 1293,58 euro in! Hiermee kunnen we weer veel katjes gelukkig maken!

De prijzentafel

AGENDA

Zet de volgende data alvast in je agenda! Meer info volgt nog via onze Facebookpagina. 

● 14 februari 2023: Valentijn

● 8 en 22 maart 2023: infoavond opvanggezinnen

METERS EN PETERS GEZOCHT

De charmante 12-jarige kater Abel is een permanent opvangertje geworden. Hij vertelt jullie graag zelf zijn verhaal:

Ik heb al best wat levenswijsheid en hier en daar wat kwaaltjes, maar hey wie niet? En toch houdt me dat niet tegen om de ideale huiskater te zijn. Elke dag neem ik twee medicijntjes, eentje tegen mijn schildklier die te snel werkt en eentje tegen de pijn door artrose. Ik neem deze superflink met mijn aangepaste voeding. Ik zie niet meer super goed en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Enerzijds zie ik alleen het goede rondom mij, maar soms schrik ik van objecten dichtbij. Maar ons mama en ik hebben onze eigen taal ontwikkeld zodat ik exact weet wanneer het tijd is voor mijn medicijnen, wanneer ze wil dat ik naar haar toe kom en ook waar alles zich bevindt. De max. Onze mama zegt dat ik een rustige knuffelkat ben. Geen drukte voor mij.

Door zijn leeftijd en kwaaltjes hebben we besloten Abeltje niet meer te laten adopteren. We zijn wel volop op zoek naar meters en peters omdat zijn medische kosten nogal kunnen oplopen. Wil jij hem graag helpen? Neem dan een kijkje op onze website voor meer informatie. 

 

KATTENCOMMUNICATIE VIA BUTTONS

Catmom Goedele, een van onze vrijwilligers, zocht naar een manier om beter met haar katten te kunnen communiceren. Met buttontraining vond ze een manier om echt met haar katten te kunnen praten! Lees hieronder haar verhaal. 

Ik zocht al heel lang naar een manier om beter te weten wat poezen willen zeggen. Ik praat sowieso al veel tegen mijn katten, maar op sommige woorden reageerden ze na een tijdje ook echt. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik Isabo kon leren om mij een kusje te geven als ik ‘kusjuuuh’ zei. Maar natuurlijk, ik wilde niet egoïstisch zijn en niet enkel kusje zeggen als ikzelf daar zin in had. Wie weet wil die poes ook zelf geaaid worden of een knuffeltje krijgen. Toen ik in de tweede lockdown, onder druk van metekindjes en vrienden, dan toch overstag ging voor het hele Tiktok-gebeuren, kwam ik terecht op pagina’s van allerlei dieren en plots een hond, Bunny, die met wel zeker 50 spraakknoppen kan werken! 

Nu probeer ik mijn eigen 4 monsters buttons te laten gebruiken voor iets dat hen specifiek motiveert: bij Isabo dus met ‘kusje’, bij Chewie ‘buiten’, bij Fonsje ‘water’ (die wordt gek als ik ook maar ergens in huis een kraan openzet). En bij Happy, euh ja, dat werd dus ‘koekje’ (zij lijkt dan ook het meest op haar mama). Ik ben wel omgekeerd begonnen dan in de meeste filmpjes. Meestal beginnen ze namelijk met buttontraining: hen leren dat ze mogen spelen of een aai krijgen als ze met hun poot aan de button komen. Eerst enkel als ze de knop aanraken, later als ze er ook echt op duwen zodat het opgenomen woord te horen is. Maar bij mij kenden ze al woorden, waardoor ik die meteen in de buttons heb opgenomen. 

Op dit moment staat er een rode button met ‘kusje’ aan de hoge kattenpaal. Ik gebruik dat woord ook wel tegen de anderen, en in bredere zin, dus als ik zeg ‘ik zie u graag’, eindig ik altijd met een enthousiaste ‘kusje’, in de hoop dat het een soort algemeen woord wordt voor liefde. En dat ze dat dan gebruiken als ze geaaid willen worden of een echt kusje willen. De gele knop staat aan het schuifraam, om in de zon te mogen. De blauwe staat naast de pompbak in de keuken voor water voor als ze met de straal willen spelen of stromend water willen drinken. Ten slotte is er de groene naast mijn plaats in de zetel en als ze daarop duwen krijgen ze iets lekkers. Maar dat is me nog niet gelukt, ze zien en horen het koekjesdoosje en verliezen hun focus. Tja, het blijven toch mijn kinderen hé.

 
Catmom Goedele
Buttons

WISTJE KATJE

Je kan zien aan een kat dat ze ontspannen is als ze bijvoorbeeld languit op haar rug ligt en haar snorharen en oren lichtjes naar voor houdt. Haar buik tonen is een teken van vertrouwen maar geen uitnodiging om haar hier te aaien! De buik is een kwetsbare plek en de rugligging is een ideale aanvalspositie om met vier klauwen een prooi te pakken.

 @thegreatcatsby_kattengedrag

 

TIJDLOZE STADSWANDELING

Op zaterdag 8 oktober genoot een mooie groep van 25 vrijwilligers van een interessante stadswandeling in de zonnige binnenstad van Leuven onder leiding van de stadsgidsen Karine en Didier van Lots of Leuven. Dit platform van onafhankelijke Leuvense stadsgidsen organiseert elke derde zondag van de maand leuke, diverse stadswandelingen in het Leuvense.

Onze gekozen wandeling had als centraal thema tijd. Kwamen aan bod: ons eigen bioritme of circadiaans ritme, Pater Ferdinand Verbiest en zijn avonturen als astronoom aan het hof van de keizer van China dat bijna zijn kop kostte, Georges Lemaître en zijn oerknal theorie die hem wereldwijd faam bezorgde én excuses van niemand minder dan Albert Einstein wegens eerst als onzin en daarna als waarheid bestempeld. En eindigen deden we uiteraard aan het prachtige Begijnhof van Leuven met een drankje in het Dijlemolens café. 

Deze ontspannen vrijwilligersactiviteit werd mogelijk gemaakt dankzij de jaarlijkse subsidie van de Deelraad Cultuur Vrije Tijd van de stad Leuven en fel gesmaakt door een mooi deel van onze vrijwilligers. Stadsgidsen Karine en Didier zijn er echt wel in geslaagd om onze mensen eens anderhalf uur over iets anders te doen denken en praten dan katjes. Hoedje af! Als je nu ook zin gekregen hebt in zo’n toffe stadswandeling in ons prachtige Leuven, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Lots of Leuven. Want het is niet omdat je in Leuven woont of werkt dat je al alles weet over Leuven en zijn verleden of cultureel erfgoed. Echt de moeite waard. Doen!

Yvette Deschrynmakers 

Namens het team van ZIL en zijn vele katjes wensen wij iedereen een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!