Adopteer een kat

Voor het leven

Een dier is niet voor even, maar voor het leven. Voor je overgaat tot adoptie denk je er dus best heel goed over na dat je de kat de rest van zijn/haar leven alle nodige zorgen kan bieden. Denk aan goede voeding, materiaal, jaarlijkse inentingen, ontworming,… Zorg dat jij en je gezin de tijd, energie en centjes hebben om de kat levenslang te kunnen vertroetelen, ook als hij/zij wat ouder of ziek wordt.

Zorg er ook voor dat het hele gezin achter de adoptie staat. Is er niemand allergisch? Wie zorgt er voor het katje wanneer jullie op vakantie gaan? Wat gebeurt er met de kat als jullie verhuizen of wanneer er iemand in het gezin zwanger wordt? Denk hierover goed op voorhand na voor je een beslissing neemt. 

De purfect match

De katjes in onze opvang verblijven bij opvanggezinnen. Op die manier kunnen ze wennen aan een huiselijke sfeer en een normaal gezinsleven. Dit zorgt er ook voor dat het opvanggezin het karakter van de kat grondig kan leren kennen en we dus heel goed kunnen inschatten in welke soort situatie iedere kat best terecht komt. Elke kat heeft haar eigen karaktertje en we proberen daarom ook altijd te zoeken naar de best mogelijke match voor kat en baasje.

Omdat we dus geen traditioneel asiel zijn, maar met opvanggezinnen werken, is het niet mogelijk om zomaar even langs te komen. Al onze katjes worden wettelijk in orde gemaakt voor ze geadopteerd kunnen worden. Ze vertrekken gechipt, steriel, gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid naar hun gouden mandje.

Ik wil adopteren

Als je na het lezen van de informatie op deze pagina ervan overtuigd bent dat je een of meerdere van onze katjes graag wil adopteren, kan je onze katjes die ter adoptie staan zien door op onderstaande knop te drukken. Daar kan je voor het katje dat je wil adopteren het formulier invullen.

Let op: wij behandelen enkel aanvragen voor katjes die momenteel ter adoptie staan. Wij werken niet met reservaties en/of wachtlijsten. De katjes die momenteel ter adoptie staan vind je door op onderstaande knop te klikken

Voor ieder katje dat ter adoptie staat worden de binnengekomen vragenlijsten bekeken en beantwoord. Eén aanvraag (de beste match) wordt uitgekozen. Als dat jouw aanvraag is, krijg je een mailtje met de contactgegevens van het opvanggezin en kan je een afspraak maken voor een eerste bezoek. Na dit bezoek bekijkt het opvanggezin samen met de verantwoordelijken binnen ZIL of de adoptie kan doorgaan en wordt een definitieve beslissing genomen.

Als zowel jij als Zwerfkat In Leuven instemmen met de adoptie, betaal je de som van 185 euro per kat op onze rekening en kan je met het opvanggezin afspreken om de kat(ten) op te halen.

Update: Door de stijgende dierenartskosten zijn wij genoodzaakt om onze adoptieprijs vanaf 1 juni 2023 te verhogen naar 185 euro. 

Kittens in duo

Kittens worden altijd per twee geplaatst. Daar wijken we enkel van af bij oneven nestjes en waar er al een sociale kat aanwezig is. Dit doen we niet zomaar, maar uit liefde voor onze katjes. Katten zijn immers sociale dieren, die het gezelschap van een soortgenoot vaak op prijs stellen. Zeker wanneer ze nog jong zijn, hebben kittens nog heel veel van elkaar te leren.

Enkele redenen waarom wij duo-plaatsing verkiezen

  • Door samen te spelen, eten en slapen leren de katjes van elkaar hoe ze zich sociaal moeten gedragen. Ze leren hoe ze met andere katten moeten communiceren, hoe ze elkaars signalen moeten interpreteren. Wanneer ze wel of niet hun nageltjes moeten intrekken, wanneer ze niet mogen bijten. Ze leren hun grenzen kennen en omgaan met frustraties.
  • Al die dingen die ze van elkaar leren wanneer ze jong zijn, zorgen ervoor dat ze op een normale manier kunnen functioneren als kat en dat elke kat zijn eigen karakter kan vormen op een gezonde manier. Zo kunnen ze opgroeien tot mentaal gezonde katten.
  • De aanwezigheid van een andere kat zorgt ervoor dat je kat permanent (dus ook ’s nachts en als jullie niet thuis zijn) een soortgenoot heeft als gezelschap. En neen, als mens kan jij NIET datzelfde gezelschap bieden. Jij spreekt immers niet dezelfde taal. Jij bent niet gemaakt om op de loer te liggen en te jagen achter een prooi. Jij wil niet gezellig 16 uur per dag samen slapen. En de meeste mensen zijn ook niet bereid om de vacht van je liefste pluizenvriend schoon te likken ;). Samengevat, katten zijn het allerbeste gezelschap voor katten.
  • Minder kans op verveling of gebrek aan aandacht (en de daaruit volgende mogelijke gedragsproblemen).
  • Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten levenslange stabiele relaties vormen met hun nestgenoten, moeder, partner, katten waarmee ze opgegroeid zijn,… We willen hen de kans geven om die initiële band te laten groeien en versterken.


Kortom, jong geleerd is oud gedaan. Wij willen onze opvangkatjes de best mogelijke start in het leven geven, ook voor hun mentale welzijn.

Wat is FIV?

Als je onze katjes ter adoptie bekijkt, zal je regelmatig een katje tegenkomen dat FIV-positief is. Wat betekent dat nu en hoe beïnvloedt deze ziekte het verdere leven met je geadopteerde pluizige vriend?

Wat is FIV?

FIV is een ziekte die zeer gelijkaardig is aan HIV bij mensen. De ziekte wordt ook wel kattenaids genoemd. Het is een virus dat het immuunsysteem van katten verzwakt. Door die verzwakte afweer wordt een FIV-positieve kat gevoeliger voor andere ziektes / ontstekingen / bacteriën / …

Neen. FIV kan enkel overgedragen worden op andere katten, niet op mensen of andere soorten zoals honden.

De meeste besmettingen gebeuren door vecht- en bijtwonden, wanneer speeksel of bloed van een FIV+ kat in contact komt met het bloed van een andere kat. In veel mindere mate kunnen katten ook besmet raken door seksueel contact of door overdracht van moeder op kittens.

Ja, absoluut. Aangezien FIV besmettelijk is voor andere katten, worden FIV+ katten best gescheiden van andere katten zodat zij niet besmet kunnen raken. Daarnaast verklein je op deze manier het risico voor je eigen FIV+ kat om ziek te worden. Buiten lopen ze het gevaar op wondes, virussen, wormen,… Door FIV-katten binnen te houden, bescherm je andere katten tegen FIV en je eigen FIV+ kat tegen ziektes van buitenaf. Zo bied je hen een extra bescherming en meer kansen op een lang, gezond leven.

Katten met FIV zijn gevoeliger voor andere ziektes. Maar FIV kent een zeer traag verloop en dat betekent voor de meeste katjes dat zij nog verschillende jaren gelukkig en gezond kunnen leven.

In eerste instantie is het FIV virus aanwezig in het bloed van de kat, maar vertoont de kat voor de rest geen afwijkingen in gezondheid. Deze asymptomatische fase kan jaren duren.
In latere stadia van een FIV besmetting, tast het FIV virus de algemene afweer van de kat aan en zal de kat dus vaker ziek worden. Aangezien er geen genezing is voor het FIV virus zelf, moeten de symptomen van de ziektes behandeld worden. Uiteindelijk zal de weerstand van de kat zo fel afgenomen zijn dat de ziektes en klachten enkel maar verergeren. In dit laatste stadium heeft de kat nog maximaal een paar maanden te leven.

De kat binnen houden om verspreiding te voorkomen en de kat zelf te beschermen tegen ziektes van buitenaf.

Extra oplettendheid voor ziektes (of tekenen van ziekte). Met een FIV+ kat ga je best snel genoeg naar de dierenarts als er iets mis lijkt. Reken er ook op dat een FIV+ kat waarschijnlijk wat meer medische kosten met zich zal meebrengen op termijn.

Weten dat een FIV+ kat waarschijnlijk een iets korter leven gaat hebben dan een perfect gezonde kat. Maar dat je ze nog jarenlang een prachtig leven vol liefde kan gunnen!