Doofheid bij katten

Witte katten

We weten allemaal dat kittens zonder zicht en gehoor worden geboren.

Ze moeten zich baseren op het gespin van de moederkat en kunnen dus gelukkig wel voelen. Zo weten ze bijvoorbeeld dat het tijd is om te drinken. Maar dat is slechts een tijdelijke fase.

Toch komt ook blijvende doofheid voor bij katten. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals oormijt, oorsmeer, oorontsteking, een bloedoor, een scheurtje in het trommelvlies, ouder worden of zelfs een aangeboren afwijking. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je kat totaal niet reageert wanneer je je stofzuiger aanzet, is de kans erg groot dat hij of zij doof is. In dat geval is het een goed idee dat je je dierenarts consulteert om je kat te testen.

Verband tussen aangeboren doofheid en vacht- en oogkleur

Bij katten die helemaal wit zijn, is het W(it)-gen dominant. Dat gen zorgt ervoor dat de vacht geen kleur heeft. Witte katten kunnen verschillende ogen hebben, waaronder blauwe ogen. Wanneer een witte kat één of twee blauwe ogen heeft, is de kans erg groot dat hij of zij doof is door een erfelijke afwijking. Het dominant W-gen zorgt er namelijk voor dat de vacht wit is en het speelt een rol bij de ontwikkeling van het gehoor. In de 3 e of 4 e week na de geboorte wordt de bloedtoevoer naar het middenoor verstoord waarna de kat in één oor, of de beiden, volledig doof wordt. Pas na die fase dus, vanaf week 5 kan je dierenarts vaststellen of je kat blijvend doof zal zijn.

Ga dus zeker langs bij je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je kat doof is. Het is zeker geen levensbedreigende aandoening, tenzij je kat al eens graag buiten op wandel gaat nu dat het weer terug wat beter wordt. Als hij of zij geen andere weggebruikers hoort aankomen, kan dat wel eens tot ernstige problemen leiden. Tenzij je een kat hebt die Oost-Indisch doof is. Dan heeft hij of zij een selectief gehoor. Meer in de zin van, ik doe gewoon lekker mijn eigen ding. Dan heb je pas echt een probleem…