Jongeren sensibiliseren

Zwerfkat in Le(u)ven heeft als VZW binnen de sociale sector ook een sensibiliserende functie te vervullen

Twee weken geleden aanvaardden we een stageaanvraag van een pientere jongedame uit Wijgmaal uit het vierde middelbaar van Steinerschool De Zonnewijzer wiens stageplaats in de zorgsector laattijdig werd geannuleerd. De vraag kwam toe bij het bestuur en er werd nagedacht over de haalbaarheid en de inhoud en het doel van de stage. Het was een “zorgen voor-stage”. Een uitermate boeiend uitgangspunt voor haar, maar ook voor ons.

Want in welke mate dragen wij met onze werking bij tot “de zorg” binnen onze samenleving?

Welnu, heel veel. ZIL zorgt samen met de Stad Leuven en de politie voor een beter welzijn in de samenleving door de overlast door zwerfkatten tegen te gaan, en dus ook voor een beter welzijn van de inwoners van het Leuvense. Wij zoeken bijvoorbeeld een nieuw baasje voor mensen die helaas niet meer voor hun diertje kunnen zorgen omdat ze naar een zorgtehuis verhuizen of voor diertjes van een overleden baasje. Al die aspecten kwamen aan bod tijdens de stage eerder deze week.

Jongeren meer bewustmaken van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid

Naast de dagelijkse verzorgende activiteiten voor de zwerfkatjes uit het Leuvense stellen wij onszelf maar al te graag ter beschikking, indien praktisch haalbaar, van jonge mensen die op zoek zijn naar een stageplaats. We doen dat met de volle overtuiging dat ook onze jongeren beter moeten gesensibiliseerd worden over de zwerfkattenproblematiek in onze steden. Zij zijn de volwassenen van de toekomst en verdienen die aandacht. Hun ogen openen en bewust maken van onze verantwoordelijkheid als maatschappij is een absolute must.

Stageaanvragen bij ZIL

Sommige stageaanvragen zijn technisch helaas niet mogelijk voor ons omdat we met opvanggezinnen werken en niet met een echt asielgebouw. Corona verplicht ons steeds de bubbels van onze gezinnen te respecteren. Alleen buitenactiviteiten zoals voederrondes met een erkende voederouder en online interviews bijvoorbeeld zijn wel een haalbare kaart en onvoorstelbaar leerrijk voor jonge mensen. Dat merkten we nog eerder deze week tijdens een eerste ZIL weekstage die perfect coronaproof verlopen is.

Onze zorgkundigen verlichten van hun educatieve taak. Een bonus!

Het team van Zwerfkat in Le(u)ven draagt via deze weg ook van harte zijn steentje bij om onze zorgkundigen te verlichten van hun educatieve taak om stagiaires te begeleiden. Zij hebben met corona dezer dagen al een overvolle dagplanning. We willen er zijn voor hen. Uit diep respect voor wat zij al een jaar elke dag dragen voor ons allemaal. En met de vaccinatiecampagnes die nu opgestart worden her en der zal die drukte voor hen nog niet snel afnemen. Zoveel is zeker.